Сравнительно-Правовой Анализ Структурного Построения Уголовного Процесса Республики Казахстан И Республики Узбекистан - Адилов Санжар Аскенович (Journal of Sustainability in Integrated Policy and Practice, 2025)
Мазкур мақолада Қозоғистон Республикаси ва Ўзбекистон Республикаси жиноят-процессуал ҳуқуқининг таркибий тузилиши қиёсий-ҳуқуқий таҳлил асосида тадқиқ этилган. Муаллифлар жиноят процессининг босқичлари, унинг институционал элементлари, процесс иштирокчиларининг ҳуқуқий мақоми ҳамда процессуал шаклнинг ўзига хос хусусиятларини ҳар икки давлат қонунчилиги мисолида таҳлил қиладилар. Шунингдек, жиноят процессининг моделлари, тергов ва суд босқичларида ваколатларни тақсимлаш, процессуал кафолатларни таъминлаш механизмлари қиёсий жиҳатдан ёритилади. Тадқиқот натижасида аниқланган ўхшаш ва фарқли жиҳатлар миллий жиноят-процессуал қонунчиликни такомиллаштириш, шу жумладан инсон ҳуқуқ ва эркинликларини ҳимоя қилиш кафолатларини кучайтириш нуқтаи назаридан илмий хулосалар чиқаришга хизмат қилади. Мақолада илмий таҳлил, қиёсий-ҳуқуқий усул ҳамда тизимли ёндашув қўлланилган.