TALOQNING GISTOFIZIOLOGIK TUZILISHI - Davronova Sh.R , Berdiyev N.N (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
So'nggi 20-25 yillarda immunologiyaning juda tez rivojlanishi kuzatildi, immunitetning hujayrali tizim jarayonlarida taloqning ishtiroki yoritildi.Taloq (Spleen) immun-himoya sistemasining periferik a’zosi bo`lib, organizmda bir qancha muhim vazifalarni o`taydi. Taloq -tanadagi limfoid to'qimalarning eng katta to'planishini o'z ichiga oladi va qonni filtrlashda ishtirok etadigan yagona limfoid organ bo'lib hisoblanadi.Bu shuningdek, eski eritrotsitlarni yo'q qilishning asosiy joyidir. Boshqa ikkilamchi limfoid organlarda bo'lgani kabi, taloq antitela va faollashtirilgan limfotsitlar ishlab chiqarish joyi bo'lib, bu yerda to'g'ridan-to'g'ri qonga yuboriladi. Oxirgi yillarda turli xil kasalliklarda (zaharlanish, infeksiyalar) qonni hayvondan olingan taloq orqali o`tkazib tozalash (splenosorbsiya) usuli keng qo`llanilmoqda. Bu taloqning muhim ahamiyatini yanada bir bor tasdiqlaydi. Qisqacha sharhda organning tarkibiy-funktsional zonalari va hujayra tarkibiy qismlari va ular bajaradigan funktsiyalar to'g'risidagi so'nggi adabiy ma'lumotlar keltirilgan.