YENGIL DARAJALI NAFAS YETISHMOVCHILIGI BO‘LGAN HOMILADOR AYOLLARDA KESARCHA KESISH VAQTIDA NEYROAKSIYAL BLOKADALARNING SAMARADORLIGI - DJURAYEV JASUR NASIMOVICH , Matlubov Mansur Muratovich , XALIKOV ASLIDDIN SHAVKAT O‘G‘LI , SODIQOV NURIMBEK ZOKIR O‘G‘LI (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Ushbu tadqiqot homiladorlik paytida yuzaga kelgan respiratorli virusli infektsiyalar ta'sirida yuzaga kelgan yengil darajali nafas yetishmovchiligida rivojlanishi mumkin bo'lgan ventilyatsiya-perfuzion munosabatlarning buzilishi va homilador bachadon tomonidan diafragmaning siqilishi fonida o'pkaning ventilyatsiya qilinmagan qismlarida qon oqimining saqlanishi bilan birga asoratlanishida kesarcha kesishda qo'llanilgan anesteziya usulining samaradorligi tasvirlangan. Ushbu istiqbolli tadqiqotning maqsadi 21-45 yoshdagi, 32-41 haftalik homiladorlik davriga ega bo'lgan 86 homilador ayollarni tekshirishdan iborat edi. Operativ tug'ruq paytida anesteziyani boshqarish usulini tanlash pnevmoniyaning og'irligi va nafas yetishmovchiligi darajasiga asoslangan. Neyroaksiyal blokadaning (NB) sinovdan o'tgan variantlari tashqi nafas olish yoki gaz almashinuviga hech qanday depressiv ta'sir ko'rsatmadi.