TERI LEYSHMANIOZI-SIMPTOMLARI VA PROFILAKTIKASI - Ruziqulova N.A. , Djamilova M.D. , Sanoyeva M.F. (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Leyshmanioz transmissiv yo‘l bilan yuquvchi kasallik hisoblanadi. U dunyoning 88 ta davlatida keng tarqalgan, asosan tropik hamda subtropik iqlim mintaqalarda uchraydi. U janubiy hududlarda, ayniqsa Afg‘onistonda keng tarqalgan, shu sababli mahalliy aholi tomonidan "afg‘on yarasi" deb ham ataladi. Teri leyshmaniozi bilan kasallanish aniq fasliy muddat bilan belgilanadi. Bu vaqt iskabtopar chivinlarning faol yashash vaqtiga ya’ni iyun, iyul, sentabr, oktabr oylariga to‘g‘ri keladi.