Варикоз Хасталиги Ва Унинг Асоратларини Даволашнинг Замонавий Усуллари - Даминовна, Икрамова Фарида (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Тери ости веналарининг варикоз кенгайиши ва унинг асоратларини ортиб бориши меҳнатга лаёқатли аҳоли ўртасида ногиронликка олиб келаётганлиги муаммонинг ижтимоий ва иқтисодий аҳамиятини белгилайди. Катта ва кичик тери ости веналари коллатераллари вена ва лимфа томирларидаги димланишни бартараф этиш мураккаб жараён ҳисобланади. Муаллифлар томонидан 220 беморда мустақил ҳамда операция олди тайёргарлигида комплекс консерватив даволашда эфферент терапия усулидан фойдаланилди. Ушбу методика назоратдаги беморларнинг 85 фоизида ижобий натижага эришишга имкон берди. Лимфотроп терапияни ўтказиш оёқлар варикоз хасталигини кечишини, иш қобилиятини, беморларнинг ҳаёт сифатини, реабилитация жараёнларини сезиларли даражада яхшилайди.