SARSABIL – ASPARAGUS OFFICINALIS O’SIMLIGINING BIOLOGIK O’RGANILISHI - Marjona, Jo‘ramurodova (Journal of Science in Medicine and Life, 2026)
Maqolada noan’anaviy sabazavot sarsabil o’simligi, uni o’stirish texnologiyasi, xususiyatlari, urug‘dan ko‘paytish texnologiyasi, parvarilishi, sug‘orish va shu kabi boshqa ko‘plab ma’lumotlar tadqiq etilgan.Sarsabil nafaqat inson iste’moli, balki shifobaxsh xususiyatlari uchun ham madaniylashtirilgan beri qimmatli sabzavot bo„lib kelmoqda. Hozirgi vaqtda yangi (barra), konservalangan va muzlatilgan sarsabil mahsulotlariga bo„lgan talabning ortishi tufayli barcha qit’alarda uni yetishtirish hamda ekilgan maydonning barqaror o‘sishi kuzatilmoqda. Sarsabil yuqori parhez qiymati va yilning birinchi yarmida bozorda yangi sabzavotlar tanqisligida mavjudligi tufayli yuqori ozuqaviy va iqtisodiy ahamiyatga ega bo‘lgan sabzavot hisoblanadi.