Meda Osti Bezining Endokrin Qismi Va Qandli Diabet Bilan Bog‘Liqligi - Qurbonovich, Niyozov Norbek; Qamaraddin qizi, Ahmedova Dinora; Abror qizi, A’zamova Parizod (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Qandli diabet - bu qon glyukoza darajasining ko‘tarilishi bilan tavsiflanadigan surunkali metabolik kasallik. Ushbu maqola qandli diabetning asosiy sabablarini, uning tasniflarini va uni davolashdagi yutuqlarini o‘rganadi. Bu kasallik ayniqsa oxirgi o‘n yilliklarda juda ko‘p tarqalgan bo‘lib, butun dunyo bo‘yicha millionlab odamlarni o‘z ta’siri ostiga olgan. Qandli diabetning asosiy sababi insulin gormonining yetishmasligi yoki uning organizm hujayralarida to‘g‘ri ishlamasligidir. Adabiyotlarni tahlil qilish orqali insulin terapiyasi, og‘iz orqali qabul qilinadigan dorilar va doimiy glyukoza monitoring (CGM) va sun’iy oshqozon osti bezi tizimlari kabi rivojlanayotgan texnologiyalar kabi terapevtik yondashuvlar bilan bir qatorda diabetga olib keladigan genetik, ekologik va turmush tarzi omillari tekshiriladi. Muhokamada diabetni davolash va boshqarish strategiyasini takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalar mavjud.