KATTA BOLDIR SUYAGI DISTAL METAEPIFIZIDAN YOPIQ SINISHLARIDA KAM INVAZIV OSTEOSINTEZ USULI - Gadoev K.K.; Ismoilov N.U; Xolmurodov U.T; Mirzahmedov F.M; Mamajonov Sh.T (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Katta boldir suyagining distal metaepifizi sinishlari (pilon sinishlari) odatda yuqori energiyali shikastlanish oqibatida yuzaga keladi. Shu sababli ko‘plab jarrohlar ushbu travmalarni davolashda ikki bosqichli protokoldan foydalanadilar: avval vaqtinchalik tashqi fiksatsiya, so‘ngra yakuniy ichki osteosintezga o‘tish. Biroq aniqroq repozitsiya uchun invazivlik darajasini oshirishga, ya’ni teri va yumshoq to‘qimalarda keng kesmalar qilish hamda sinish zonasini ochishga to‘g‘ri keladi, bu esa ko‘plab asoratlar rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Shu munosabat bilan turli xil kam invaziv ichki osteosintez usullari istiqbolli hisoblanadi.