“PILON VA BOLDIRNING DISTAL QISMI SINISHLARIDA KAM INVAZIV EKSTRAMEDULYAR OSTEOSINTEZ: DOLZARB MASALALAR” - Gadoev K.K., Ismoilov N.U., Xolmurodov U.T., Mirzahmedov F.M., Mamajonov Sh.T. (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
: Pilonning yuqori energiyali sinishlarida osteosintez jarayonida bo‘g‘im yuzasi anatomiyasini sifatli tiklash zaruriyati, bu esa nisbatan keng jarrohlik kesilmalari orqali ochiq repozitsiyani talab qiladi, hamda yumshoq to‘qimalarning shikastlanishi bilan bog‘liq asoratlar xavfini kamaytirish maqsadida jarrohlik agressiyasini minimallashtirish intilishi o‘rtasida muayyan qarama-qarshilik mavjud. Ushbu muammoning yechimi sifatida kam invaziv osteosintez metodikasidan oqilona foydalanish mumkin. Mazkur ishda boldir suyagining distal qismi peri- va intraartikulyar sinishlarida kam invaziv osteosintez qo‘llanishi bo‘yicha zamonaviy qarashlar bayon qilingan. Metod tanlash ko‘rsatmalari, repozitsiya va bo‘laklarni fiksatsiya qilish uslublari, qo‘llaniladigan jarrohlik yo‘llari hamda implantatlar masalalari qisqacha yoritilgan. Zamonaviy mualliflar tomonidan taqdim etilgan natijalar tahlil qilinib, eng ko‘p uchraydigan muammolar va asoratlar qayd etilgan. Xorijiy adabiyotlarda MIPO (Minimally Invasive Plate Osteosynthesis) deb ataladigan kam invaziv osteosintez usuli o‘zining past travmatizmi va yumshoq to‘qimalarga ehtiyotkorona munosabati tufayli nafaqat sodda intraartikulyar distal boldir sinishlarida, balki murakkab sinishlarni osteosintez qilishda ham turli modifikatsiyalarda tobora keng qo‘llanmoqda. Ushbu usul suyak bo‘laklarining barqaror fiksatsiyasiga, sinishning bitishiga, ko‘pchilik bemorlarda yaxshi funksional natijalarga erishishga imkon beradi va past darajadagi asoratlar bilan kechadi. Shu bilan birga, ayrim hollarda qoldiq burchakli deformatsiyani bartaraf etish, boldir distal bo‘g‘im yuzasining aniq anatomik repozitsiyasiga erishish hamda sodda metafiz-diafiz sinishlarining bitishini ta’minlashda qiyinchiliklar uchrashi mumkin. Kam invaziv osteosintez metodikalarini takomillashtirish esa uni qo‘llash ko‘rsatmalarini kengaytirish va klinik natijalarni yaxshilash imkonini beradi.