Yumshoq To‘Qimalarning Yiringli Yaralarini Davolashda Biokampazit Kollagendan Foydalanish (Adabiyotlar Sharhi) - Yusufjanovich, Ergashev Ulugbek; o‘g‘li, Abdusalomov Bexzod Alisher (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Yiringli yaralarni davolash uchun ko‘plab bog‘lamlar, malhamlar va eritmalar qo‘llaniladi. XX asrning ikkinchi yarmigacha bog‘lov vositalarini yaratishda tajribaviy yondashuv ustunlik qilgan. Hozirgi kunda yara qoplamalarini patogenetik jihatdan asoslangan holda tanlash nafaqat yaralarni himoya qiluvchi funksiyalarni ta’minlashni, balki yara bitish jarayonini optimallashtirish va rag‘batlantirishni ham o‘z ichiga oladi. XX asrning 80-yillariga kelib, bog‘lov materiallariga qo‘yiladigan asosiy talablar ishlab chiqildi. Biroq, yiringli yaralarni bitish jarayonining o‘ziga xos xususiyatlari tufayli universal bog‘lamni yaratish imkonsiz bo‘lib qolmoqda.