Tibbiyotda Ahamiyatga Ega Bo‘Lgan O‘Rgimchaksimonlar, Hasharotlar Va Zaharli Hayvonlar - qizi, Mamadaliyeva E'tibor Shuhrat; Mirzabaevna, Turdibaeva Periyzat (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqolada tibbiyotda epidemiologik va toksikologik ahamiyatga ega bo‘lgan o‘rgimchaksimonlar (Arachnida), hasharotlar (Insecta) va zaharli hayvonlar (Animalia venenosa)ning inson salomatligiga ta’siri yoritiladi. Turli xil artropodlar tomonidan yuqadigan yuqumli kasalliklar, masalan, Lyme borreliozi, ensefalit, bezgak, dengue, zika virusi kabi infeksiyalar, shuningdek, zaharli ilonlar, o‘rgimchaklar va dengiz hayvonlari chaqishi natijasida yuzaga keladigan klinik holatlar tahlil qilinadi. Maqolada shuningdek, ushbu organizmlarning biologik xususiyatlari, kasallik tarqatishdagi roli, ularni aniqlash, oldini olish va davolash usullari haqida ham to‘liq ma’lumotlar beriladi. Zootoksinologiya fanining zamonaviy yutuqlari, hayvon zaharlarining farmakologik ahamiyati, shuningdek fanlararo yondashuv — entomologiya, gerpetologiya va marin biologiyaning integratsiyasi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari profilaktika, shoshilinch yordam va ilmiy-eksperimental davo vositalarini ishlab chiqish jarayonida muhim asos bo‘lib xizmat qiladi.