«Quruq Ko‘Z» Sindromi Qandli Diabet Bilan Og‘Rigan Bemorlarda: Tarqalishi, Patogenez, Klinik Xususiyatlar (Adabiyotlar Sharhi) - Mirshovkatovna, Normatova Nargiza; Faridovich, Xamidullayev Firdavs; Tolibovich, Saidov Temur (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Qandli diabetli bemorlarda «quruq ko‘z» sindromi (QKS) tarqalishi, uning rivojlanish mexanizmi va klinik xususiyatlari ko‘plab tadqiqotlar mavzusi bo‘lgan. QKS ko‘pincha diabetik bemorlarda ko‘zning oldingi qismidagi bir qator o‘zgarishlar bilan bog‘liq bo‘lib, u ko‘z yoshini ishlab chiqarishning pasayishi, ko‘zning yuzasida qurish va yonish hissi, ko‘zda «qum» yoki chet el jismini his qilish bilan tavsiflanadi. QKS rivojlanishi nafaqat diabetning uzoq davomiyligi, balki metabolik buzilishlar va neyropatiya kabi boshqa omillar bilan ham chambarchas bog‘liqdir.