Alkogolning Jigarga Tasiri - Norbekovich, Toshmamatov Baxtiyor; Eshmamatovna, Djumanova Nargiza; Sirojiddinovich, G’ulomov Shaxzod; Bektoshovich, Jo’raqulov Shaxzodbek; Nodirovich, Botirov Komronbek (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqolada alkogolning jigarga ta’siri, uning patofiziologik mexanizmlari va natijalari ilmiy-amaliy nuqtai nazardan ko‘rib chiqiladi. Alkogol jigarda metabolizmga uchrab, toksik metabolitlar hosil qiladi va oksidlovchi stress, yallig‘lanish, yog‘li gepatoz, gepatit va sirroz kabi jiddiy patologik jarayonlarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada ushbu jarayonlarning mexanizmlari, klinik belgilari va asoratlari tahlil qilinadi. Shuningdek, alkogolli jigar kasalliklarining oldini olish va davolash usullari haqida ham so‘z yuritiladi. Tadqiqot natijalari alkogolning zararli ta’siridan himoyalanish hamda jigar salomatligini saqlash bo‘yicha muhim tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.