Adabiyotlar Sharhi: Oshqozon Morfometriyasi Va Uning Diabetdagi Ahamiyati - Shermatov Bekzod; Qoraxonov Ravshan; Shonazarova Dilnoza; Chorshanbiyev Chori (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Inson oshqozon shilliq qavati sekretsiya, so‘rilish va himoya kabi faol jarayonlarda ishtirok etuvchi yuqori dinamik to‘qimadir. Oshqozon shilliq qavatining morfologiyasidagi o‘zgarishlar turli oshqozon kasalliklari, xususan, qandli diabet (QD) bilan bog‘liq muammolar haqida muhim ma’lumotlarni taqdim etishi mumkin. Qandli diabet organizmdagi ko‘plab organlar va tizimlarga ta’sir ko‘rsatadi, shu jumladan me’da-ichak traktiga ham. Morfometrik tadqiqotlar, ya’ni to‘qima tuzilishi va uning o‘zgarishlarini miqdoriy baholash diabetning oshqozon funksiyasiga ta’sirini tushunishda muhim rol o‘ynaydi.Ushbu sharh diabet modellari asosida oshqozon morfometriyasi bilan bog‘liq asosiy natijalarni ko‘rib chiqadi va kuzatilgan tuzilmaviy o‘zgarishlar hamda ularning diabetik gastropatiya patofiziologiyasidagi ahamiyatini tahlil qiladi.