Болалар Абдоминал Хирургиясида Эндоген Интоксикациянинг Иммунологик Реактивлик Ҳолатига Таъсири - Улугмуратов, А. А.; Хайитов, У. Х. (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Эндоген интоксикация ҳақидаги илк фикрлар 1980-йилларнинг ўрталарида шаклланган, бунда экспериментал патология ва клиник амалиётда кўплаб ўткир жараёнларнинг ривожланишида эндоген токсинларнинг ўзига хос роли ўрганила бошлаган. Ичак тутилишида ичак деворининг барер функциясининг бузилиши эндотоксикоз ривожланишининг бошланғич омилидир. Болаларда Cl миқдорининг кўпайиши ва жараённинг оғирлиги боланинг реактивлигига боғлиқлиги ва гомеостазни ҳимоя қилиш тизимларининг ўзига хос ва ўзига хос бўлмаган реактивлигининг ўзгариши юқумли жараённинг ривожланишининг биринчи ва асосий шарти эканлиги тўғрисида ишончли маълумотлар тобора кўпайиб бормоқда. Шу муносабат билан бизнинг кейинги вазифамиз Cl билан зарарланган ёш болаларнинг иммунологик реактивлигига эндоген интоксикациянинг таъсирини ўрганиш бўлди.