Alloplastikadan Keyingi Retsidiv Churralarda To’qimalarning O’zgarishini Morfologik Baholash - Mustafakulov I. B.; Xaitov A. A. (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Jarrohlik aralashuvi sohasidan olingan biopsiyalarning morfologik tahlili takroriy gernioalloplastikasi qilingan 64 bemorda o'tkazildi. Tadqiqotga erta (6 oygacha) va kech (6 oydan ortiq) retsidivlar kiritilgan. Ma'lum bo'lishicha, tola va endoprotez o'rtasidagi chegaradagi to'qima reaktsiyalari ham erta, ham kechki retsidivlarning rivojlanishida asosiy rol o'ynaydi. Surunkali aseptik yallig'lanish holatini va implantning o'ziga ham, uning atrofidagi biriktiruvchi to'qimalarga ham yo'naltirilgan "soxta biodegradatsiya" jarayonlarini saqlaydigan makrofag reaktsiyasi ayniqsa muhimdir. Bu tolali modifikatsiyalangan biriktiruvchi to'qimada bo'shliqlar va yorilish joylarining paydo bo'lishiga yordam beradi, bu esa endoprotezning holatiga ta'sir qiluvchi omillar bilan bir qatorda (in lay, on lay) retsidivlarning paydo bo'lishiga yordam beradi.