Вирус Этиологияли Жигар Циррозида Спонтан Бактериал Перитонитнинг Замонавий Клиник-Лаборатор Хусусиятлари - А. Р., Облоқулов; М. И., Мухаммадиева; С. А., Саноқулова (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Вирус этиологияли жигар циррозида спонтан бактериал перитонитнинг клиник- лаборатор тавсифи ўрганилди. Барча беморлар қабул қилинганда асцитик суюқликдаги нейтрофиллар сонини ҳисоблаш билан бирга диагностик лапароцентез ўтказилди ва озуқа муҳитларда экилди. Диспетик белгилар-60.3%, тана ҳарорати кўтарилиши-37.9%, етилмаган шакллар пайдо бўлиши билан кузатиладиган лейкоцитоз-48.2% каби белгилар СБП нинг кўп учрайдиган белгилари сифатида рўйхатга олинди. Клиник белгилари маълум СБП (n=37) 17 (45.9%) беморларнинг асцитик суюқликда нейтрофиллар (ПЯЛ≥250кл/мм³), бошқаларида (n=20) (54.1%) беморда (≤250кл/мм³) аниқланди.