PAXTADAN OLINADIGAN ASALNING FOYDALI XUSUSIYATLARI - Jalilova Feruza Sodiqovna (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
To'yimli va sog'lom mahsulot bo'lgan asal o'ziga xos kimyoviy tarkibi va xilma - xil biologik xususiyatlari tufayli so'nggi paytlarda tadqiqot markaziga aylandi. Asal o'zining antioksidant va mikroblarga qarshi xususiyatlari bilan mashhur bo'lib, bu iste'molchilar orasida yuqori talabga sezilarli hissa qo'shadi. Asalning antioksidant salohiyati haqida ko'plab ma'lumotlar mavjud bo'lsada, monofloral asallarga qaratilgan tadqiqotlar hali ham mavjud emas, chunki ko'pchilik tadqiqotlar bozor namunalariga asoslangan. Asal tabiiy mahsulot bo'lib, an'anaviy tibbiyot sifatida qo'llaniladi, chunki uning shifobaxsh xususiyatlari uzoq vaqtdan beri insonning ko'plab kasalliklarida va uning antibakterial faolligi ham yaxshi tavsiflangan. Asal endi zamonaviy tibbiyotda yaralar va kuyishlarni davolashning bir qismi sifatida qayta kiritilmoqda. Ba'zi so'nggi tadqiqotlar asalning antioksidant, yallig'lanishga qarshi va mikroblarga qarshi faolligini ko'rsatdi.