ONALIK VA PERINATAL ASORATLARNING YUQORI CHASTOTASINI KELTIRIB CHIQARADIGAN MUHIM MUAMMOLARDAN BIRI BU GESTOZDIR - Yunusova Aziza Rakhmatilloyevna (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Onalik va perinatal asoratlarning yuqori chastotasini keltirib chiqaradigan muhim muammolardan biri bu gestozdir. Gestoz - homilador ayollarning patologik holati bo'lib, butun xomilalik tuxum yoki uning alohida elementlari rivojlanishi bilan bog'liq bo'lib, ko'plab alomatlar bilan tavsiflanadi, ularning eng doimiy va aniq belgilari markaziy asab tizimining disfunktsiyasi, qon tomirlari va qon tomirlarining buzilishidir. metabolik kasalliklar. Urug'langan tuxum yoki uning elementlari olib tashlanganda, kasallik odatda to'xtaydi. Homilador ayollardagi bu holatlar yuzaga kelgan vaqtga qarab tasniflanadi. Homiladorlikning dastlabki bosqichlarida (odatda 1 trimestrda) paydo bo'ladigan buzilishlar erta gestosis deb ataladi [2, 6-8, 10, 11, 14].