O’pkaning Surunkali Obstruktiv Kasalligi Bo’lgan Bemorlarda Buyrak Funksiyasi Yomonlashishini Bashorat Qiluvchi Omillar - Axtamovna, Kenjayeva Nozima (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
O’pkaning surunkali obstruktiv kasalligi (O’SOK) keng tarqalgan tizimli yallig'lanish kasalligi bo'lib, doimiy nafas yetishmovchiligi belgilari va havo oqimining cheklanishi bilan tavsiflanadi. Surunkali obstruktiv o'pka kasalligi (O’SOK) keng tarqalgan tizimli yallig'lanish kasalligi bo'lib, turg’un nafas olish simptomlari va havo oqimining cheklanishi bilan tavsiflanadi, ko'pincha to'liq qaytarilmaydi [1]. O’SOK genetik sezuvchanlik va tamaki tutuni va havo ifloslanishini o'z ichiga olgan atrof-muhit stimullariga ta'sir qilish o'rtasidagi murakkab o'zaro bog'liqlikdan kelib chiqadi [2]. O’SOK o'lim va kasallanishning asosiy sababi bo'lib, keyingi yillarda uning kasallanishi ortib boradi. O’SOK bilan bog'liq individual yuk, shuningdek, uning sog'lig'i uchun xarajatlari gipertenziya, diabet, kognitiv pasayish, osteoporoz/osteopeniya, surunkali buyrak kasalligi (SBK) kabi yurak-qon tomir (CV) va yurak-qon tomir bo'lmagan komorbidiyalarning keng spektri bilan kuchli bog'liqdir. [3,4].