HUJAYRA MEMBRANASIDA IONLAR ALMASHINUVI VA BIOELEKTRIK JARAYONLARNING FIZIOLOGIK ASOSLARI - Baxtiyorovna, O’tkirova Durdona (Journal of Science in Medicine and Life, 2026)
Mazkur ilmiy ish hujayra membranasida ionlar almashinuvi hamda bioelektrik jarayonlarning fiziologik mexanizmlarini chuqur tahlil qilishga bag‘ishlangan. Hujayra membranasi tirik hujayraning muhim funksional tuzilmasi bo‘lib, u ionlarning tanlab o‘tkazilishini, hujayra ichi va tashqi muhiti o‘rtasida elektrokimyoviy muvozanatni ta’minlaydi. Tadqiqot davomida natriy (Na⁺), kaliy (K⁺), kalsiy (Ca²⁺) va xlor (Cl⁻) ionlari uchun xos bo‘lgan ion kanallarining tuzilishi, ularning selektivligi hamda o‘tkazuvchanlik xususiyatlari yoritib berilgan. Annotatsiyada tinchlik potensiali va harakat potensialining yuzaga kelish mexanizmlari, ularning ion asoslari, shuningdek, membrana potensialining shakllanishida kaliy va natriy ionlari konsentratsiyasi gradiyentining ahamiyati keng yoritilgan. Xususan, Xodjkin–Xaksli nazariyasiga asoslangan holda ion kanallarining mustaqil faoliyati, depolyarizatsiya va repolyarizatsiya fazalarining ion mexanizmlari tahlil qilingan. Bundan tashqari, natriy–kaliy nasosining hujayra ichki muhitini barqaror saqlashdagi roli, hujayra hajmi va osmolyarligini me’yorlashtirishdagi ahamiyati ilmiy asosda izohlangan. Kalsiy ionlarining ikkilamchi messenjer sifatidagi vazifasi, ayniqsa yurak va nerv hujayralari faoliyatidagi o‘rni alohida ta’kidlangan. Ushbu ish hujayra fiziologiyasi, nerv va muskul to‘qimalari bioelektrik xususiyatlarini o‘rganishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.