Болаларда Ёш Ва Қизамиқ Касаллигига Чалиниш Эҳтимоли Ўртасидаги Боғланишни Тадқиқ Қилиш - З. А, Сайфутдинова; А. И., Зайнуддинова; З. Ч, Курбанова; Д. Б., Ахмедова (Journal of Science in Medicine and Life, 2026)
Бу тадқиқотнинг мақсади – қизамиқ касаллигига чалинган болалар ёши ва соғлом болалар ёши ўртасидаги фарқларни тадқиқ қилиш, шунингдек, ёшнинг касалликка чалиниш хавфи ва соғлом қолиш эҳтимоли билан боғлиқлигини аниқлаш. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатдики, қизамиқ касаллигига чалинган болалар ўртача ёши соғлом болаларга нисбатан пастроқ. Қизамиқ касаллиги вируси тарқалишининг ёшга боғлиқлиги, мактабгача ва бошланғич мактаб ёшидаги болаларнинг вирусга чалиниш эҳтимоли юқори эканлигини аниқлади. Шунингдек, тадқиқот натижалари ёш болалар учун вакцинация ва профилактика дастурларининг аҳамиятини таъкидлайди. Тадқиқот ёшнинг касалликка чалиниш хавфи билан бевосита боғлиқ эканлигини кўрсатади.