Spermatozoidlarning Morfologik Xususiyatlarini Laborator Sharoitda Aniqlash Va Baholash Metodlari - Kuralbay qizi, Allamuratova Miyasar; Z. Ch, Kurbanova; Z. A, Sayfutdinova (Journal of Science in Medicine and Life, 2026)
Ushbu maqolada spermatozoidlarning morfologik xususiyatlarini laborator sharoitda aniqlash va baholashga oid zamonaviy metodlar yoritiladi. Reproduktiv salomatlikni baholashda spermatozoid shakli, tuzilishi va strukturaviy nuqsonlarini aniqlash muhim diagnostik ahamiyatga ega. Tadqiqotda yengil mikroskopiya asosidagi klassik usullar, Kruger mezonlari bo‘yicha strikt morfologik baholash, shuningdek, faza-kontrast mikroskopiya, differensial bo‘yash usullari va kompyuterlashtirilgan sperma tahlili (CASA) texnologiyalarining qo‘llanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Har bir metodning afzalliklari, chegaralari, diagnostik aniqligi va klinik qo‘llash samaradorligi tahlil qilinadi. Maqola erkak bepushtligini aniqlashda morfologik ko‘rsatkichlarning o‘rni va ularni to‘g‘ri talqin qilishning reproduktiv tibbiyotdagi ahamiyatini yoritishga qaratilgan.