Stress Va Kortizol: Organizmga Ijobiy Va Salbiy Ta’sirlar - Yusuf qizi, Abduganieva Durdona (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqolada stress holatida ajraladigan kortizol gormoni va uning organizmga ta’siri tahlil qilinadi. Kortizolning ijobiy ta’siri — energiya manbaini faollashtirish, yallig‘lanishga qarshi himoya va moslashuv mexanizmlarini kuchaytirish bilan bog‘liq. Shu bilan birga, uzoq muddatli yoki ortiqcha kortizol sekretsiyasi yurak-qon tomir tizimi, immunitet, metabolizm va psixik holatga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada kortizolning fiziologik va patofiziologik rollari ilmiy manbalar asosida yoritilgan.