Bronxial Astma Kasalligi Bilan Kasallangan Bolalarda Semirishning Kasallik Kechishiga Taʼsiri - Turdiyev Fayzullo Shaydullayevich (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqola bolalarda bronxial astma va semirishning oʻzaro bogʻliqligini oʻrganishga bagʻishlangan. Unda bolalarda semirishning astma kechishiga, xususan, simptomlarning ogʻirlashishiga, xurujlar sonining ortishiga va davolash samaradorligining pasayishiga taʼsiri tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni koʻrsatadiki, semirib ketgan bemorlarda astma koʻpincha ogʻirroq kechadi va anʼanaviy davolash usullariga kamroq javob beradi. Maqolada ushbu ikki patologiyaning umumiy patofiziologik mexanizmlari, jumladan, yalligʻlanish mediatorlari va oʻpka funksiyasidagi oʻzgarishlar haqida soʻz yuritiladi.