Oziq-Ovqat Havfsizligida Veterinaryaning O‘Rni - Inommidin o‘g‘li, Elmamatov Shahzod; Botir o‘g‘li, Do‘stmurodov Jahongir; Fazliddin o‘g‘li, Madaminov Asliddin (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqolada oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda veterinariya xizmatining strategik ahamiyati yoritilgan. Hayvonlardan olinadigan go‘sht, sut, tuxum va boshqa mahsulotlarning sifatini saqlash bevosita hayvonlar salomatligiga bog‘liq bo‘lgani uchun veterinariya nazorati oziq-ovqat zanjirining barcha bosqichlari — chorva parvarishidan tortib, qayta ishlash, saqlash va iste’molchiga yetkazishgacha bo‘lgan jarayonda muhim rol o‘ynaydi. Bunda zoonoz kasalliklarning oldini olish, veterinariya-sanitariya ekspertizasi, antibiotiklardan oqilona foydalanish, yem-xashak va suv sifatining nazorati hamda qayta ishlash korxonalaridagi sanitariya talablari kabi asosiy yo‘nalishlar tahlil qilinadi. Shuningdek, veterinariya xizmati orqali xalqaro oziq-ovqat xavfsizligi standartlariga (Codex Alimentarius, ISO) rioya etishning ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari veterinariya sohasini mustahkamlash jamiyat salomatligi va oziq-ovqat sifati barqarorligining kafolati ekanini ta’kidlaydi.