Antibiotiklardan Keyingi Ichak Mikroflorasidagi O‘Zgarishlarni Najas Tahlili Orqali Aniqlash - Faxriddin qizi, Nuriddinova Nodira (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Ushbu maqola antibiotiklar qo‘llanishidan keyin ichak mikroflorasida yuz beradigan o‘zgarishlarni najas tahlili orqali o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda antibiotik terapiyasi ichakdagi foydali va zararli bakteriyalar nisbati, mikrob xilma-xilligi va mikrobiota tarkibidagi dinamik o‘zgarishlarni aniqlash usullari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, antibiotik qabul qilgandan so‘ng ichak mikroflorasi sezilarli darajada o‘zgaradi, ba’zi foydali bakteriyalar kamayadi, zararli mikroorganizmlar esa ko‘payadi. Tadqiqot antibiotiklar ta’sirini baholash va ichak mikroflorasini tiklash uchun strategiyalar ishlab chiqishda, shuningdek, probiotik va prebiotiklar samaradorligini baholashda muhim ma’lumotlar beradi.