Diffuz Toksik Bo‘Qoq Klinik Kechishi - Chutbaevna, Qurbanova Gavhar (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Diffuz toksik bo‘qoq – bu qalqonsimon bezning autoimmun kasalligi bo‘lib, u gipertiroidizm bilan kechadi. Kasallik asosan ayollarda uchraydi va qalqonsimon bezning diffuz kengayishi, yurak-tezligi oshishi, teri, nerv tizimi va ko‘z belgilarini o‘z ichiga oladi. Klinik kechish jarayoni bemorlarning yashash sifatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Kasallikning dastlabki bosqichida simptomlar noaniq bo‘lishi mumkin, shuning uchun erta tashxis qo‘yish va samarali davolash muhim hisoblanadi. Kasallikning kechishi ko‘z belgilarining (oftalmopatiya), yurak-qon tomir tizimi shikastlanishining kuchayishi, osteoporoz va ruhiy o‘zgarishlar bilan kechishi mumkin. Shu bilan birga, davolashning kechikishi turli asoratlarni keltirib chiqaradi, jumladan, tirotoksik kriz va kardiyomiopatiya.