Suyak sinishlarida shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatishda immobilizatsion bog‘lam turlari - R., Yakubov D.; T., Mominov A.; T., Turdiqulova N.; Y., Miyliyeva D. (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Suyak sinishlari shoshilinch tibbiyotda eng ko‘p uchraydigan travmatik holatlardan biridir. Vaqtida va to‘g‘ri qo‘yilgan immobilizatsiya bog‘lamlari og‘riqni kamaytiradi, siniq uchlarining siljishini oldini oladi va bemorni transportirovka qilishda xavfsizlikni ta’minlaydi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, shoshilinch holatlarda eng samarali immobilizatsiya usullari Kramer shinalari, Dieterix shinalari va pnevmatik bog‘lamlardir. Ular suyaklarning fiziologik holatini saqlab, asoratlarning oldini olishda muhim ahamiyatga ega.