Bolalarda Yurak Revmatik Kasalliklarida Uzoq Muddatli Asoratlarning Bemor Hayot Sifatiga Ta’siri - Temirov Murodjon Telman o`g`li (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Yurak revmatik kasalliklari (YRK) uzoq muddatli asoratlari bilan bemorlarning hayot sifatiga sezilarli ta'sir ko'rsatadi. YRK natijasida yurak klapanlari shikastlanishi, yurak yetishmovchiligi, aritmiya, tromboembolik hodisalar va endokardit kabi asoratlar rivojlanishi mumkin. Statistik ma'lumotlarga ko'ra, revmatizm bilan og'rigan bemorlarning 15-18 foizida kasallik og'ir kechib, yurak nuqsonlari bilan asoratlanadi. Ushbu asoratlar bemorlarning jismoniy faolligini cheklab, kundalik hayot faoliyatini bajarishda qiyinchiliklar tug'diradi. Natijada, bemorlarning hayot sifati pasayadi, bu esa ularning umumiy salomatligi va ruhiy holatiga salbiy ta'sir ko'rsatadi.Shuningdek, YRK bilan bog'liq yurak yetishmovchiligi va aritmiya kabi asoratlar bemorlarning umr davomiyligini qisqartirishi mumkin. Shu sababli, YRK ning oldini olish, erta tashxislash va samarali davolash choralari bemorlarning hayot sifatini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega.