METABOLIK SINDROM GENETIK MODELLARINING ASOSIY XUSUSIYATLARI - Norbekovich, Toshmamatov Baxtiyar; Umrzaqovich, DJumayev Alloxiddin; Shuxratovich, Xasanov Shamshod; Eshmamatovna, DJumanova Nargiza; Karshiyevich, Parmonov Egamqul (Journal of Science in Medicine and Life, 2025)
Metabolik sindrom (МS)-metabolik, gormonal va klinik patologiyalarning majmuasidir. Insulinga rezistentlik (IR) va kompensator giperinsulinemiya asos bulgan yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishidagi kuchli xavf omili xisoblanadi. Ba‘zi tadqiqotchilarnig ta‘biri bilan aytganda, bugungi kundagi MS "mu‘l-ku‘llik" sindromi sifatida ham talqin qiliniyapti. JSST mutaxassislari MS tarqalishiga oid bugungi kundagi vaziyatni quyidagicha baxoladi: "Biz 21-asrning sanoati rivojlangan mamlakatlarni qamrab olayatgan yangi pandemiyaga duch kelmoqdamiz‖. MS ning tarqalishi qandli diabetning tarqalishidan ikki barobar yuqori va keyingi 50 yil ichida uning usish sur‘ati 25% ga oshishi kutilmoqda". [1].