Paraprotezli Qaytalanuvchi Ventral Churralarining Sabablari Va Xirurgik Davolash Usulini Tanlash - Xaitov Akmal Aliyarovich; Mustafakulov Ishnazar Boynazarovich (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Operatsiyadan keyingi ventral churra bilan og'rigan 78 bemorni davolash tahlili o'tkazildi. Surunkali qorin churrasi bo'lgan bemorlarda kasallikning klinik ko'rinishi oldingi gernioplastika texnikasiga bog'liq edi. Protezli taranglashgan gernioplastikadan so'ng kasallikning to'liq qaytalanishi ko'pincha rivojlanadi. Plastik jarrohlikning taranglashmagan protezlash usuli protezning to'qimalarga mahkamlanishining pastki va yuqori konturlari bo'ylab churralarning qisman qaytalanishi, shuningdek, shikastlangan protezning nuqsonlari orqali churralar paydo bo’lishi bilan tavsiflanadi. Bemorlarda tarang protezlash usullaridan so'ng, sintetik protez atrofida bo'shliqlar paydo bo'lishi bilan biriktiruvchi to'qima rivojlanadi, bu protezning tolalari atrofida yallig'lanish reaktsiyasiga olib keladi; plastik jarrohlikning taranglashmagan kombinatsiyalangan usullaridan so'ng - tolali transformatsiya belgilari, diffuz o’choqli lipomatoz va o'rtacha limfotsitar infiltratsiya belgilari bilan yetuk biriktiruvchi to'qima hosil bo’ladi. Yuqoridagi omillar qorin bo'shlig'i bosimining oshishi bilan birgalikda qaytalanuvchi churra shakllanishiga asos bo'ladi.