Gernioalloplastikadan Keyin Churralarning Qaytalanish Sabablari - Mustafakulov Ishnazar Boynazarovich; Xaitov Akmal Aliyarovich (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Jarrohlik aralashuvi maydonidan olingan biopsiyalarning morfologik tahlili takroriy gernioalloplastika qilingan 64 bemorda o'tkazildi. Tadqiqotga erta (6 oygacha) va kech (6 oydan ortiq) qaytalanishlar kiritilgan. Ma'lum bo'lishicha, tola va endoprotez o'rtasidagi chegaradagi to'qimalarning reaktsiyalari ham erta, ham kechki qaytalanishlarning rivojlanishida asosiy rol o'ynaydi. Surunkali aseptik yallig'lanish holatini va implantning o'ziga ham, uning atrofidagi biriktiruvchi to'qimalarga ham yo'naltirilgan "soxta biodegradatsiya" jarayonlarini saqlaydigan makrofag reaktsiyasi ayniqsa muhimdir. Bu tolali modifikatsiyalangan biriktiruvchi to'qimada bo'shliqlar va yorilish joylarining paydo bo'lishiga yordam beradi, bu esa endoprotezning (in lay, on lay) holatiga ta'sir qiluvchi omillar bilan bir qatorda qaytalanishlarning paydo bo'lishiga yordam beradi.