Buxoro Viloyati Romitan Tumani 33-Maktab 7-10 Yoshli Maktab O’quvchilarining Antropometrik Ko’rsatkichlari Va Akselerativ Tafovutlarni O`Rganish - Baxtiyorovich, Barakatov Iftixor (Journal of Science in Medicine and Life, 2024)
Jismoniy rivojlanish deganda irsiy omillarga va atrof-muhit sharoitlariga bog'liq ravishda morfologik va funksional xususiyatlarning birikmasi tushuniladi. Irsiy omillar va atrof-muhit sharoitlar jismoniy rivojlanish jarayonini ijobiy yoki salbiy tomonlarga o'zgartirishga qodir. Jismoniy rivojlanish atrof-muhit omillari ta'siri ostida genotipik ma’lumotlar fenotipik namoyon bo’lganda ontogenezning ma'lum bosqichlarida tananing o'sishi va rivojlanish jarayonlarini aks ettiradi.