Maktabgacha Yoshdagi Bolalarni Mustaqil Fikrlashga O‘rgatishning Samarali Metodikasi - qizi , Buranova Nigina Shamsiddin (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2026)
Mazkur maqola maktabgacha yoshdagi (5–7 yosh) bolalarni mustaqil fikrlashga o‘rgatishning nazariy asoslari, amaliy metodlari va samaradorligini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada o‘yin texnologiyalari, muammoli vaziyatlar, interfaol usullar va nutq o‘stirish mashg‘ulotlari orqali bolalarda tahlil qilish, taqqoslash, xulosa chiqarish va erkin fikr bildirish ko‘nikmalarini shakllantirish yo‘llari asoslab berilgan. Samarqand viloyatidagi 2 ta davlat maktabgacha ta’lim tashkilotida o‘tkazilgan tajriba-sinov ishlari (81 nafar bola va 8 nafar tarbiyachi ishtirokida) natijasida tajriba guruhidagi bolalarning mustaqil fikrlash ko‘rsatkichlari nazorat guruhiga nisbatan sezilarli darajada oshgani aniqlandi. Ishlab chiqilgan metodika maktabgacha ta’lim amaliyotida qo‘llash uchun tavsiya etiladi.