IQTISODIYOTIMIZNING INVESTITSION PORTFELNI BOSHQARISHDA MOLIYAVIY TEXNOLOGIYA YUTUQLARIDAN FOYDALANISHNING IMKONIYATLARI - H.Xotamov; S.Uvaytov; O.N.Xaitov (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2023)
Ushbu maqolada moliya bozorining asosiy ishtirokchisi bo’lgan investorlar uchun investitsion portfelni samarali diversifikatsiya qilish eng muhim vazifalardan biridir. O’z navbatida investorning strategiyasidan kelib chiqqan holda ularni uch guruhga bo’lish mumkin. “Agressiv” investor yuqori daromad ko’zlar ekan, yuqori risklilik darajasiga ham tayyor turadi. “Mo’tadil” investorlar guruhi esa risk va daromadlilik ko’rsatkichlarini mutanosibligiga erishishga intiladi. “Konservativ” investor esa nisbatan past yo’qotishlik ehtimoliga tayangan holda daromad olishga harakat qiladi. Shunday ekan, har bir investor o’z portfelining qiymati, risklilikka tayyorlik darajasi, strategik va taktik maqsadlariga ko’ra farqlanadi. Ana shu xususiyatlardan kelib chiqqan holda investorlar o’z portfellarini shakllantirishadi.