п-БРОМФЕНОЛНИНГ ВИНИЛ ЭФИРИНИ Hg(II) ИОНЛАРИНИ АМПЕРОМЕТРИК ТИТРЛАШДА АНАЛИТИК РЕАГЕНТ СИФАТИДА ҚЎЛЛАШ - Фарида Умир кизи, Нурмаматова; Косимова Огулхон Хакимджоновна (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2026)
Мазкур тадқиқотда п-бромфенолнинг винил эяири иштирокида симоб(II) ионларини сирка кислотали муҳитда амперометрик титрлаш орқали аниқлашнинг назарий ва амалий асослари кенг қамровда ўрганилди. Комплекс ҳосил бўлиш механизми, координацион ўзаро таъсир табиати, фон электролит табиати ва концентрациясининг титрлаш эгри чизиғи шаклига, ток–концентрация боғлиқлигига ва ярим тўлқин потенциалига таъсири таҳлил қилинди. Статистик қайта ишлаш натижалари 0,2 М калий ацетат муҳитида нисбий стандарт четланишнинг минимал қийматларда бўлишини ва эквивалент нуқтанинг аниқ, такрорланувчан белгиланишини кўрсатди. Олинган натижалар п-бромфенол винил эфирининг Hg(II) ионларини селектив, юқори сезгирлик билан ва ишончли аниқлаш имконини берувчи самарали аналитик реагент эканини тасдиқлайди.