Voyaga Yetmaganlarda Jinoyat Motivlari Shakllanishini O’rganish Psixologik Tadqiqot Muammosi Sifatida - Shavkatullayevna, Ummatova Sitora; Botirovna, Axatova Dilbar (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2025)
Mazkur maqolada jinoyatchilikning psixologik va motivatsion mexanizmlari chuqur tahlil qilinadi. Jinoyat sodir etishga undovchi ehtiyojlar, ularning shakllanish jarayoni, ijtimoiy omillar va shaxsning ongli faoliyati kontekstida yoritiladi. V.N. Kudryavtsev va V.V. Luneev kabi yetakchi olimlarning nazariy qarashlari asosida jinoyat motivining mohiyati va shakllanish bosqichlari ochib beriladi. Shuningdek, jinoyat subyektining qadriyat tizimi, shaxsiy manfaatlari va ijtimoiy tajribasining jinoyatchilikka ta’siri tahlil qilinadi. Maqola jinoyatni tushunishda psixologik yondashuvning dolzarbligini ko‘rsatadi.