Umumta’lim Maktab Matematika Kursida Ratsional Tenglama Mavzusini Inklyuziv Ta’lim Shaklida O’tish - Oltinboyevna, Jo‘rayeva Nargiza; qizi, Abdug‘offorova Muxlisa Akmaljon; Yunusovich, Xojiyev Amal (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2025)
Ushbu dars ishlanmasi ratsional tenglamalar mavzusini umumta'lim maktabining 9-sinf o‘quvchilariga inklyuziv ta'lim shaklida o‘rgatishga qaratilgan. Ratsional tenglamalar - bu nominator va denominator yordamida ifodalangan algebraik tenglamalar bo‘lib, ularning yechimlarini topish matematik ko‘nikmalarni rivojlantiradi. Darsda o‘quvchilarga ratsional tenglamalarni amaliy misollar yordamida o‘rganish, tushunish va yechish ko‘nikmalari beriladi. Inklyuziv ta'lim metodlari asosida turli qobiliyat va ehtiyojlarga ega o‘quvchilarga moslashtirilgan yondashuvlar qo‘llaniladi. Darsda vizual, amaliy va guruhlarda ishlash kabi turli metodlar yordamida o‘quvchilarning ratsional tenglamalar mavzusiga oid bilimlari mustahkamlanadi. Dars davomida o‘quvchilarga matematik fikrlashni rivojlantirish, yechimlarni mantiqiy tarzda izlashga o‘rgatish maqsad qilingan.