Yoshlarning Kasbiy Rivojlanishida Mentorlik Va Motivatsiyaning O‘Rni - Umar Qizi, Rajabova Zebo (Journal of Research in Innovative Teaching and Inclusive Learning, 2025)
Yoshlarning kasbiy rivojlanishi murakkab jarayon bo‘lib, bu jarayonda mentorlik va motivatsiya muhim rol o‘ynaydi. Zamonaviy mehnat bozori shiddat bilan o‘zgarib borayotgan sharoitda yosh mutaxassislarning kasbiy malakasini oshirish, ularga yo‘nalish berish va ularni kelajakdagi muvaffaqiyat sari yetaklash dolzarb masalaga aylangan. Ushbu tadqiqot yoshlarning kasbiy rivojlanishiga mentorlik tizimi va motivatsion omillarning ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, tajribali mentorlarning yo‘riqnomalari yoshlarning o‘z kasbiga bo‘lgan ishonchini oshirishga va ularning maqsad sari intilishlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, ichki va tashqi motivatsiya elementlarining uyg‘unligi yoshlarda kasbiy faollikni oshirishga yordam beradi. Ushbu maqola mentorlik tizimini yanada takomillashtirish va yosh mutaxassislarning motivatsiyasini oshirish bo‘yicha ilmiy va amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.