Nutq Ko‘Rinishlari: Dialog, Monolog Va Polilogning Nutqda Qo‘Llanilishi - Sevinch, Berdimurodova (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2026)
Mazkur maqolada nutqning asosiy ko‘rinishlari — dialog, monolog va polilogning lingvistik mohiyati, ularning kommunikativ jarayondagi o‘rni hamda o‘zbek tilshunosligida o‘rganilish darajasi keng yoritiladi. Nutq shakllarining strukturaviy, semantik va pragmatik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, ularning og‘zaki va yozma nutqdagi qo‘llanilish imkoniyatlari, kommunikativ vaziyatga moslashuv xususiyatlari ochib beriladi. Maqolada dialog nutqning interaktivligi, monolog nutqning izchilligi va polilog nutqning ko‘p tomonlama xarakteri asosiy mezon sifatida qaraladi. Har bir nutq ko‘rinishining til tizimidagi o‘rni va nutq faoliyatidagi funksional vazifalari aniq misollar asosida izohlanadi. Tadqiqot natijasida nutq ko‘rinishlari inson tafakkuri va ijtimoiy muloqot jarayonining ajralmas tarkibiy qismi ekanligi asoslanadi.