Davlat Organlarida Manfaatlar To‘Qnashuvi: Yangi Qonunchilik Va Uni Amaliyotda Qo‘Llash Muammolari - Alidjanovich, Kurbanaliyev Sardor (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2026)
Ushbu keng qamrovli tahliliy hisobot O‘zbekiston Respublikasi davlat boshqaruvi tizimidagi eng og‘riqli va dolzarb masalalardan biri — manfaatlar to‘qnashuvi institutining huquqiy va amaliy jihatlarini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan. Hisobotda 2024-yilda qabul qilingan va dekabr oyida kuchga kiradigan O‘RQ-931-sonli "Manfaatlar to‘qnashuvi to‘g‘risida"gi Qonunning mazmun-mohiyati, uning korrupsiyaga qarshi kurashish milliy strategiyasidagi o‘rni hamda xalqaro standartlar (OECD, BMT) bilan uyg‘unligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida "manfaatlar to‘qnashuvi", "shaxsiy manfaatdorlik" va "yaqin qarindoshlar" tushunchalarining yangi huquqiy talqinlari, deklaratsiyalash tizimining joriy etilishi, shuningdek, Ma’muriy javobgarlik to‘g‘risidagi kodeksga kiritilgan 193-4-modda sanksiyalarining preventiv ahamiyati batafsil yoritilgan. Hisobotning alohida qismi qonunni amaliyotga tatbiq etishda yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan institutsional, ijtimoiy-madaniy (mahalliychilik, urug‘-aymoqchilik) va texnik to‘siqlarni aniqlashga hamda ularni bartaraf etish bo‘yicha strategik tavsiyalarni ishlab chiqishga qaratilgan.