Oliy Ta’limda Funksional Savodxonlikni Shakllantirishning Pedagogik Shart-Sharoitlari - Bahron qizi, Hamroyeva Nilufar (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida funksional savodxonlikni shakllantirishning pedagogik shart-sharoitlari ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Funksional savodxonlik zamonaviy jamiyatda shaxsning bilim, ko‘nikma va kompetensiyalarini real hayotiy vaziyatlarda samarali qo‘llay olish qobiliyatini ifodalaydi. Tadqiqotda funksional savodxonlik tushunchasining mazmuni, uning oliy ta’lim jarayonidagi ahamiyati hamda zamonaviy pedagogik texnologiyalar asosida rivojlantirish yo‘llari ochib berilgan. Maqolada funksional savodxonlikni shakllantirishga ta’sir etuvchi asosiy pedagogik shart-sharoitlar — kompetensiyaviy yondashuv, ta’lim mazmunining amaliy yo‘naltirilganligi, zamonaviy pedagogik texnologiyalardan samarali foydalanish, talabaning mustaqil va ijodiy faoliyatini qo‘llab-quvvatlash masalalari yoritilgan. Shuningdek, interfaol metodlar, loyiha asosida o‘qitish, muammoli ta’lim va raqamli texnologiyalarning funksional savodxonlikni rivojlantirishdagi o‘rni asoslab berilgan. Maqola natijalari oliy ta’lim muassasalarida o‘quv jarayonini takomillashtirish, ta’lim sifatini oshirish va raqobatbardosh mutaxassislar tayyorlashda amaliy ahamiyatga ega.