Boshlangʻich Sinf Oʻquvchilarida Muammoli Vaziyatlarni Yechish Qobiliyatini Shakllantirishning Pedagogik-Psixologik Xususiyatlari - Ergashevich, Ernazarov Alisher; Alisherovna, Salimova Bahora (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu maqolada boshlangʻich sinf oʻquvchilarida muammoli vaziyatlarni yechish qobiliyatini shakllantirishning pedagogik va psixologik xususiyatlari tahlil qilingan. Muammoli taʼlim texnologiyasi oʻquvchilarda mustaqil fikrlash, ijodiy yondashuv va muammo yechish koʻnikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega. Maqolada muammoli vaziyatlarni yaratish, savol-javoblar orqali fikrlashni faollashtirish, keys-stadi va amaliy topshiriqlardan foydalanish usullari yoritilgan. Shuningdek, oʻquvchilarning yosh psixologik xususiyatlari, kognitiv rivojlanish bosqichlari va motivatsiya omillari hisobga olinishi zarurligi taʼkidlanadi. Tadqiqot natijalari boshlangʻich taʼlimda oʻquvchilarning bilim sifatini oshirish, ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish va zamonaviy taʼlim talablariga moslashishga xizmat qiladi.