Россиянинг Xix Аср 80 – Йилларида Ўрта Осиё Ва Афғонистонда Олиб Борган Иқтисодий Сиёсати - Абдумаруф, Жалилов (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Россия ип‑газлама фабрикаларининг хом-ашё олишига тўхталадиган бўлсак, XIX асрнинг 2-чорагида Европа чегарасига асосан пахта ва пахта ип олиб кирилган ва фақатгина жуда кам қисми шарқий ўлкалардан бўлган. 1825 йилда Россияга 285 минг пуд йигирилгин ип, улардан 258 минги Европа чегараларидан ва 27 минги шарқий ўлкалардан эди. 1830 йилда Россияга 450 минг пуд ип‑газлама киритилган бўлиб, улардан 418 минги Европадан ва фақатгина 32 минг пуди шарқий ўлкалардан келтирилган. Худди шундай ҳолат пахта хом-ашёси импортида ҳам кузатилади. Агар Роосияга 1825 йилда 62 минг пуд пахта киритилган бўлса, унда 39 минги Европадан, 23 минги эса Осиёдан киритилган. 1830 йилда 116 минг пуд, шундан 85 минг пуд Европадан, 31 минг пуди эса Осиёдан эди.