Statistik Gipotezalarni Tekshirishning Zamonaviy Usullari Va Ularning Qo‘Llanilishi - O‘g‘li, Salimov Esanjon Xusen (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu maqolada statistik gipotezalarni tekshirishning zamonaviy usullari, ularning nazariy asoslari va amaliy matematikadagi qo‘llanilish holatlari tahlil qilinadi. Maqola statistik gipotezalarni tekshirishda zamonaviy yondashuvlarning nazariy va amaliy tahlilini birlashtirib beradi. Xususan, bayes yondashuvining kiritilishi statistik taxminlar sohasidagi yangi bosqichni aks ettiradi. Tadqiqot natijalari amaliyotchilar – iqtisodchilar, tahlilchilar va siyosatchilar uchun gipoteza tekshirish metodini tanlashda muhim qarorlar qabul qilish imkonini beradi. To‘g‘ri metod tanlovi ilmiy xulosalarning aniqligini oshiradi. Tadqiqotda foydalanilgan ma’lumotlar hajmi va turi cheklangan. Keyingi tadqiqotlarda sohalar bo‘yicha maxsus ma’lumotlar bazasi asosida chuqurroq tahlil o‘tkazish, shuningdek, mashinaviy o‘rganish algoritmlari bilan integratsiyani ko‘rib chiqish mumkin.