Beton Va Uning Tarqalish Evolyutsiyasi - oʻgʻli, Matqurbonov Bunyod Bogʻibek (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Beton (frans. beton va lot. Bitumon - togʻ smolasi) - bogʻlovchi modda (sement), suv, toʻldirgichlar (shagʻal, qum), ayrim hollarda qoʻshilmalar qoʻshib tayyorlanadigan qorishmaning zichlashib qotishi natijasida hosil boʻladigan qurilish materiali. Qadimda Betondan gumbaz, qubbalar, ravoqlar, katta inshootlar qurishda ishlatishgan. Bunda bogʻlovchi material sifatida loy, gips, ohak, asfaltdan foydalanishgan. Beton texnologiyasining takomillashuvi sement ishlab chiqarilishi bilan bogʻliq. 19-asrda temirbetonning ixtiro qilinishi Betonning keng tarqalishiga olib keldi.