Mantiq Va Mantiq Ilmini Kelib Chiqish Tarixi - Maxmudovna, Muminova Nodira (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2024)
Ushbu maqolada mantiq tarixi tarixning turli madaniyatlari va an'analarida bo'lgani kabi, mantiqning rivojlanishini hujjatlashtiradi. Ko'p madaniyatlarda murakkab fikrlash tizimlari qo'llanilgan bo'lsa - da, mantiq mantiqiy fikrlash usullarining aniq tahlili sifatida faqat uchta an'anada: Xitoy, Hindiston va Gretsiyada barqaror rivojlandi. Garchi aniq sanalar noaniq bo'lsa - da, ayniqsa Hindiston misolida, mantiq miloddan avvalgi IV asrda uch jamiyatda ham paydo bo'lgan bo'lishi mumkin. Zamonaviy mantiqni rasman murakkab davolash yunon urf - odatlaridan kelib chiqadi, lekin umuman Evropa orqali emas, balki uning o'rniga Aristotel mantig'ining uzatilishi va islom faylasuflari tomonidan O'rta asrlar Evropasida mantiqchilarga berilgan sharhlardan kelib chiqadi.