Zamonaviy Superkompyuterlarning Ahamiyati Va Tashkil Etilishi - Muzaffar, Egamberdiyev (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2024)
Mazkur maqola zamonaviy superkompyuterlarning fan, texnologiya va iqtisodiyot sohalaridagi ahamiyati hamda ularning texnik tuzilishini tahlil qiladi. Superkompyuterlarning yuksak hisoblash quvvati ilmiy tadqiqotlar, sun'iy intellekt, katta ma'lumotlar tahlili, iqlim o'zgarishlari va molekulyar tibbiyot sohalarida ilg‘or natijalarga erishishda muhim rol o‘ynamoqda. Ushbu maqolada superkompyuterlarning texnologik asoslari, ya'ni katta hajmdagi hisoblash quvvatini ta'minlovchi parallel hisoblash tizimlari, GPU va CPU arxitekturasi, shuningdek, energiya samaradorligi va sovutish texnologiyalari haqida batafsil ma'lumot beriladi. Shuningdek, dunyodagi eng kuchli superkompyuterlar, ularning texnologik imkoniyatlari va O‘zbekistondagi rivojlanish istiqbollari haqida ham so‘z yuritiladi. Ushbu maqola superkompyuterlarning zamonaviy ilm-fan va texnologiya rivojida qanday o‘rin tutishini o‘rganishga qiziquvchilar uchun mo‘ljallangan.