Мусиқий идрокни ривожлантиришнинг имконияти, шакл ва услублари. - Адхамовна , Ибрагимова Нилуфар (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2024)
Мусиқий идрок – мураккаб психологик жараён бўлиб, унинг асосида реал борлиқнинг образлари орқали мусиқий товушларда акс этишини эшита олиш ва ундан таъсирланиш қобилияти ётади. Мусиқий асар оламига кириб бориш, мусиқа кайфиятини хис этиш, ғоясини тушуниб етиш тингловчининг ўзига хос ижодий фаолияти туфайли рўй беради, чунки у тингловчининг шахсий тажрибасини ( мусиқий, хаётий ) ўз ичига олади. Шунинг учун мусиқашунослар мусиқа тинглаш ақлнинг кучли фаолияти ва ўзига хос ижоддир деб таъкидлайдилар.